بررسي مبارزات نوجوانان و جوانان در مسير انقلاب در سال1357

ساخت وبلاگ

بسم الله الرحمن الرحيم

 

موضوع :

 بررسي مبارزات نوجوانان و جوانان در مسير انقلاب در سال1357

 

 

دبير مربوطه :

سركار خانم بهزادفر

 

 

تهيه كننده :

محبوبه مقدس بردر

 

 

 

 

زمستان 92

بررسي مبازرات نوجوانان و جوانان در مسير انقلاب در سال 1357

http://teribon.ir/base/img/2014/02/IMAGE634955134240156250.jpgنقش نوجوان و جوانان در مبارزات مردم ایران و پیروزی انقلاب اسلامی بر هیچکس پوشیده نیست و  این قشر همدوش با سایر اقشار مردم در مبارزات شرکت داشتند. جوانانی که دیروز در صف اول مبارزه با رژیم ستم شاهی شرکت داشتند امروز در مسوولیت های مختلف نظام اسلامی مشغول به کار هستند. دهه فجر انقلاب اسلامی، یادآور حماسه ها و رشادت های جوانان در طول تاریخ سرنوشت ساز انقلاب خونبار ایران است که برای به دست آوردن استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی جان خود را نثار کردند.نقش نوجوانان و جوانان در مبارزات مردم ایران و پیروزی انقلاب اسلامی بر هیچکس پوشیده نیست و این قشر همدوش با سایر اقشار مردم در مبارزات شرکت داشتند.جوانانی که دیروز در صف اول مبارزه با رژیم ستم شاهی شرکت داشتند امروز در مسوولیت های مختلف نظام اسلامی مشغول به کار هستند. رژيـم شاه همچنـان به ظلـم و چپـاول خـود ادامه مـى داد. شـاه و خانـدان او با نهايت سـرسپـردگـى در مقابل امـريكا و اسـرائيل، خزانه هاى ملت را به جيب گشاد بيگانگان سـرازير كرده و هر فرياد آزاديخـواهانه را با شدت سركوب مى نمودند و با ايجاد مراكز فساد مى خواستند جـوانان را به اعتياد و فحشا و ميگسارى و قمار يا به ولگردى و سرگرم شـدن به پـوچگرايـى و هيپـى گرى در وادى وانفساى غفلت و هرزگى به برهـوت بدبختـى بغلطانند و هر كه را نيز ياراى مبارزه باشـد، به شكنجه گاهها و تبعيـدگاهها فـرستاده، او را در انزوا قرار دهنـد. ايـن سياست در داخل ايران ادامه داشت و امام نيز از تبعيـدگاه خـود (نجف اشرف) با نامه ها و پيامها با افشاى نقشه و بـرنامه هاى شاه و امـريكا و آگاه كـردن مـردم و جـوانان داخل و خارج كشـور، بذر انقلاب را در سراسـر ايـران مـى افشانـد. امام بـا تكيه بـر اسلام رهايـى بخـش ـ نقطه وحـدت تمام نژادها و اقـوام كشـور ـ آنچنان امـواج خروشانـى را عليه طاغوت به وجـود آورد كه زنجيـرهاى 2500 ساله پـاره شـد و حكـومت اسلامـى ـ هـدف مقبـول امت و امـام ـ در ايـران بـرقـرار گـرديد.

هنر بزرگ امام اين بـود كه در جهانـى كه روشنفكران آن، ديـن را افيون ملتها و جدايى ديـن از سياست را لازمه نهضت مى دانستند، با توحيد كلمه و كلمه تـوحيد و با به ميدان آوردن جـوانانى عاشق و مـومـن، انقلابـى عظيـم به وجـود آورد كه آثار آن تا قرنها باقى خـواهـد مـانـد و مشعلـدار مبـارزات ملل مسلمـان خـواهـد بـود.

امام با رهنمودهاى خـويـش، شور انقلاب را در دل جـوانان ايجاد و در هـر مـرحله آنـان را هـدايت مـى كـرد:

 ((جـوانان ايـران و زنان و مـردان كه در زمان طاغوت بـا تـربيت طاغوتى بار آمده بـودند، هرگز نتوانستند با قدرت طاغوتى مقابله كنند، ولى آنگاه كه به دست تـواناى حق جل و علا به انسان انقلابى دور از علايق شيطانى متحول شدند، آن قدرت عظيـم را سركوب كردند. دستهاى جنايتكارى كه جـوانان عزيز را در رژيـم سـابق به مـراكز فساد كشاند و از انسانهاى آزاد عروسكهاى مصرفـى تراشيد، انگيزه و نقشه شان ايـن بـود كه هر خيانتى كه در آن كشور واقع مى شـود و هرچه به سـر ملت و ذخاير ارزنـده آن مـىآيـد و هـرچه زنجيـرهاى استعمار به دست و پاى مردم محكمتـر مـى شـود، در مقابل بـى تفاوت بـاشنـد و يـا به حمـايت همـان رويه بـرخيزند))

قشر فعال و پویای نوجوان و جوان ایرانی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی درهمه صحنه های انقلاب حضور یافت و اوج حضورآن در هشت سال دفاع مقدس تجلی یافت.

نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی نشان می دهد، هر زمان که به این سرمایه های گرانبها توجه شد، منشاء تحولات عظیم و سرنوشت ساز در کشور شدند.

هم اکنون، درخت تناور انقلاب اسلامی با خون جوانان ایران اسلامی، در مقابل انواع توطئه های داخلی و خارجی دشمنان بیمه شده است.

به برکت انقلاب اسلامی، زمینه حضور جوانان در همه عرصه های نظام اسلامی فراهم شده است و مشارکت آنان در عرصه های مختلف دستاوردهای گران بهایی برای جمهوری اسلامی در پی داشته است.

با گسترش امکانات آموزشی و دانشگاهی در کشور، خیل عظیمی از جوانان وارد مراکز علمی کشور شدند و زمینه تربیت مدیرانی خلاق برای آینده کشور فراهم شده است.

در شرایط کنونی، با توجه به اینکه نیمی از جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند، فراهم کردن زمینه های پرورش فکری و بروز استعدادهای آنان، وظیفه ای ضروری برای جوانان دیروز و مسوولان امروز ایران اسلامی است.

جوانان، حامل و مروج ارزشهای دینی انقلاب هستند و نقش مهمی درحفظ و انتقال آنها برعهده دارند.

با مرور تاریخ، درمی یابیم، هر زمان که به این سرمایه های گرانبها توجه شده است، جوانان منشاء تحولات عظیم و سرنوشت ساز شده اند.  گواه این مطلب، آن است که جوانان با رهبری عالمانه امام خمینی(ره) نقش موثری در روند انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ایفا کردند.

درخت تناور انقلاب اسلامی، با خون و عزم راسخ جوانان و نوجوانان که طی این سالها همواره در کنار انقلاب بوده اند، در مقابل انواع توطئه ها محافظت شده است.

برکات و دستاوردهایی که در نتیجه رهبری امام راحل، مقام معظم رهبری، تلاش مسوولان و مشارکت جوانان به دست آمده است، موجب شده است که نظام اسلامی به عنوان نظامی مقتدر و الهی در جهان مطرح باشد.خود باوری جوانان نیز رمز پویایی، ماندگاری و اقتدار انقلاب و نظام اسلامی، طی سالیان اخیر بوده است.

امام خمینی (ره) با آشنا کردن جوانان با سرچشمه های عرفانی دینی و معنویت در عصر خود باختگی فرهنگی، پرچم استقلال روحی را در دل نسل جوان ایران برافراشتند و امروز، جوانان باید مسیر و حرکت، انقلاب را در چارچوب آنچه که امام راحل ترسیم کردند، بیشتر از اقشار دیگر جامعه مورد توجه قرار دهند.

چنانکه می دانیم، ازهمان ابتدای انقلاب، جوانان مخاطبان اصلی پیام های روشنگرانه امام خمینی(ره) به عنوان امید آینده انقلاب برای رهایی از چنگال رژیم ستمشاهی بودند.

مشارکت جوانان در تمامی صحنه های انقلاب همچون سازندگی، دفاع در مقابل توطئه های داخلی و خارجی وحضور فعال در انتخابات، بیانگر اعتماد به نفس در جوانان است.

جوانان در جریان دفاع مقدس، در مقابل قوای مجهز دشمن که توسط استکبار جهانی حمایت می شد، با سلاح ایمان، ایثار و شهادت ایستادگی کردند و امروز نیز بزرگترین و موثرترین حامیان ولایت فقیه و مقام معظم رهبری جوانان و نوجوانان هستند.

كودكان انقلاب ، نوجوانان جنگ ، جوانان عصر سازندگى

در كنار حوادث و در ميان فراز و نشيبهاى سالها مبارزه ، آرمانخواهى ، جنگ و تلاش جمعيتى كه نقطه عطفهاى مهم سالهاى 1357 و 1368 را باعث شدند؛ نوزادانى پاى در عرصه حيات نهادند كه از صحنه اصلى زندگى پدران و مادران خود دور بودند و به آرامى و در بى خيالى سالهاى اوليه زندگى خود را روى خط افق سپرى مى كردند. مدرسه اولين صحنه از حيات اجتماعى اما رسمى آنان بود، محلى كه اينان ناگزير ايام هفت سالگى تا پانزده سالگى را تحت آموزشهاى مستقيم مربيان و تربيت غير مستقيم وسايل ارتباط عمومى طى مى كردند. آنچه كه طى اين ايام قابل توجه است (( تلاش دستگاه آموزشى و پرورش رسمى و غير رسمى كشور براى آموخته كردن اين كودكان و نونهالان با انقلاب اسلامى و جنگ تحميلى و از ديگر سو عرضه تصويرى سياه و منفور از تمامى سالهاى حكومت پهلوى و حتى همه اميران و حاكمان پيش از انقلاب بود )) .در اين سالها كودكان و نوجوانان در ميان فضاى (( باقى مانده عناصر مدنى و فرهنگى عصر پهلوى )) و (( صورتهاى اوليه مناسبات فرهنگى و مدنى عصر انقلاب اسلامى )) در زير باران شديدى از (( اطلاعات )) بى آنكه فرصت كند و كاو و مطالعه عميق درباره اش ‍ داشته باشند و (( تبليغات )) بى آنكه مجال پرسش و جستجو درباره اش داشته باشند روزگار گذراندند.

تلاش (( مربيان تربيتى و پرورشى مدارس )) و بسيارى از كسانى كه سعى در تربيت نسل دوم انقلاب داشتند عمدتا مصروف دو امر شد:

الف ) تغيير و اصلاح صورت اعمال و رفتار بچه ها؛    ب ) تبليغ مستمر آرمان انقلاب و جنگ .

و اين در حالى بود كه ماهها و سالها در انتظار تحقق امور زير سپرى مى شدند:

1- طراحى طرحى استراتژيك و كلان بر اساس مبانى انقلاب اسلامى براى ساماندهى مناسبات اجتماعى ، اقتصادى و فرهنگى ؛2- تحقق انقلاب فرهنگى ؛3- طراحى سياست كلان فرهنگى كشور؛4- پالايش مناسبات (( اقتصادى ، سياسى ، اجتماعى )) از شائبه هاى غربزدگى ؛5- تغيير ساختار نظام تعليمى و تربيتى مبتنى بر مبانى نظرى دينى و پژوهشهاى كاربردى .

تئورى نقش

اصرار در تغيير صورت ظاهر و حفظ آن بتدريج موجب جارى شدن (( تئورى نقش )) در ميان سطوح مختلف جامعه شد و اين (( تئورى )) چيزى جز ظهور (( ريا )) و (( نفاق )) فراگير نبود. كودكان و نوجوانان با مشاهده رفتار و كنش والدين در خانه و خارج خانه ، رفتار و كنش مربيان در آشكار و نهان ، رفتار و كنش مبلغان ، نصيحت كنندگان و سياستمداران در مناسبات اجتماعى و اقتصادى ؛ در مى يافتند كه راه ماندن و بودن تبعيت از اين تئورى است .(( نماياندن آنچه كه نيستند و پوشاندن آنچه كه هستند )) .اين امر تا آنجا پيش رفت كه همگان تنها طريق رسيدن به مدارج عالى و مراتب اجتماعى و سياسى را پيروى از اين تئورى فرض كردند. اين امر كيان انقلاب را با خطر جدى نفوذ كسانى روبرو مى كرد كه دل و جانشان با انقلاب نبود اما از آن به عنوان پلكان ارتقاء مادى سود مى جستند.

عدم تحقق موارد پنجگانه سابق الذكر جامعه را در سير تدريجى مستعد مى ساخت تا نسلى پرورده شود كه در اولين فرصت از پوسته بر خود كشيده (تئورى نقش ) خارج شده و خود را آنچنان كه هست بنماياند.

القاء مستمر آرمان انقلاب و جنگ نيز به دلايلى كه ذكر خواهم كرد قدرت لازم براى پروردن نوجوانان و حراست از آنان را نداشت .

همگان از اين نكته غفلت ورزيديم كه انقلاب اسلامى بعد از بهمن 57 و ورود به عرصه مناسبات (( سياسى و اقتصادى )) وجه (( آرمانى )) خود را از دست داده است . در واقع اين (( انقلاب )) براى نسل مبارز و اوليه وجهه آرمانى داشت و از همين رو جوانان انقلابى با تمسك بدان و خدمت تام و تمام به آن موجب شدند تا با خواست و مشيت الهى در سال 57 محقق شود بى شك هر آرمان وقتى كه محقق شود از وجه آرمانى اش كاسته شده وجه (( واقعى )) مى يابد. چه آرمان صورتى در ذهن مى سازد و اميدى در قلب مى كارد تا انسان در هواى آرزوى تحقق آن بپا خيزد. از همين رو آرمان و آرمانگرا بيش از آنكه در زمان حال بسر برد در آينده و در هواى آينده سير مى كند. همين توجه به آينده و اميد به تنفس در (( مدينه مطلوب )) آنها را درگذار از (( وضع نامطلوب )) يارى مى رساند.

(( انقلاب اسلامى و جنگ )) بعد از دو نقطه عطف يعنى سالهاى (( 57 و 68 )) بيش از آنكه از وجه آرمانى برخوردار باشند از وجه واقعى و عينى برخوردار بودند.

وجهى كه در كشاكش تاريخ و مسايل و مناسبات اجتماعى و سياسى و اقتصادى شديدا آسيب پذير است و ممكن است در اين مرحله بسيارى از ياران خود را از دست بدهد و يا دست كم آنها را به جايى برساند كه بسان سالهاى آرمانگرايى خود را وقف آن ننمايند؛ الا آنكه از قبل آن بهره مندى ويژه اى داشته باشند.

فاطمه فکور یحیایی، (همسر حاج حیدر رحیم‌پور ازغدی و مادر آقای حسن رحیم‌پور ازغدی) است. ایشان یکی از زنان مبارز مسلمان هستند که از سال‌های آغازین نهضت امام خمینی (ره) در عرصه مبارزه حاضر بوده و از تایپ و تکثیر اعلامیه‌های امام (ره) در پانزده خرداد ۴۲ تا آموزش مسلحانه و آمادگی چریکی و تشکیل بیمارستان‌های مخفی خانگی برای بیرون آوردن گلوله از بدن مبارزان و حضور داشته است. ایشان که مادر شهید (حمید) است، جزء زنان پیشگام در نخستین تظاهرات انقلاب اسلامی بود که در ۱۷ دی ۱۳۵۶خفقان شاهی را درهم شکستند. اینک به مناسبت دهه فجر و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، متن ویراسته این گفت‌وگو که برای نسل جدید و به ویژه دختران جوان، الهام‌بخش است، به همراه نامه مقام معظم رهبری در سال ۵۶ به ایشان در پی تقدیم زیورآلات خود به انقلاب منتشر می‌شود.

انجمن علمي پژوهشي علوم اجتماعي یزدی زاده...
ما را در سایت انجمن علمي پژوهشي علوم اجتماعي یزدی زاده دنبال می کنید

برچسب : بررسي,مبارزات,نوجوانان,جوانان,مسير,انقلاب,سال, نویسنده : 3socioal92f بازدید : 162 تاريخ : شنبه 28 مرداد 1396 ساعت: 3:43